Wednesday, December 28, 2011

I am not well! :(

This is my problem: Constipation During Pregnancy

Article about it to share with all pregnant mothers taken from babyonline;

Constipation throughout the first, second and third trimester of pregnancy is a common complaint from pregnant women. Some women, however, do not know that you do NOT have to suffer through it, and that there are things that can be done to prevent it.

Early in pregnancy, constipation is caused by a change in your hormones which can make your digestive system sluggish and often uncooperative. Later in pregnancy, the constipation can be aided by the increased size of your uterus and the baby pushing down on the intestines and inner organs, not allowing as much room for food to pass.

What You Can Do

There are several things you can do to help ease or prevent the occurrence of constipation.

•Drink plenty of water. Staying hydrated has been proven to help keep your system regulated, both while pregnant and not pregnant. Doctors recommend that both pregnant and unpregnant women drink at least eight glasses of water a day.

•Get more fiber. Fiber in your diet will help your bowel movements remain loose and regular. You can get fiber in fruits and vegetables, as well as grains. If you don't feel like you are getting enough fiber, ask your doctor about taking a fiber supplement.

•Watch the calcium. Too much calcium while pregnant can cause your bowels to harden and lead to constipation. Try to avoid eating more than the recommended amount of dairy foods.

•Keep active. Exercise can help keep your system regulated. Keep up a walking routine, swim if you can, or lift some light weights if your doctor says it is safe.

If you are trying all this and the constipation still is not letting up, ask your doctor or midwife about the possibility of taking extra supplements or laxatives. There may be additional remedies that your provider can recommend to help bring you relief.

**Sharing is Caring**

Friday, November 25, 2011

My Cute Little Boy turns 2

He knows Buzz Lightyear and Woooodyyyy!! :D
So nice..thanks Gee~

Facts about My Baby Boy..

a. soo cheeky and love to tease people
b. loves baby soo much
c. fast in picking up new words
d. his vocabulary expands quickly now
f. learning to feed himself
g. appetites slow down
h. soo active and there are soo much things to explore

i. loves "Didi" so much **Tigger
j. will surely "merajuk" if we raise our voice
k. loves football
l. knows how to do simple jingsaw puzzle
m. likes watching Toy Story, Thomas and Boboi Boy ;)
n. He turns TWO today!

Nice Story ~ TWO WOLVES

One evening an old Cherokee told his grandson about a battle that goes on inside people.
He said, "My son, the battle is between two wolves inside us all.  
"One is Evil -  It is anger, envy, jealousy, sorrow, regret, greed, a rrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, and ego.  
"The other is Good - It is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion and faith."  
The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather: "Which wolf wins?"  
The old Cherokee simply replied, "The one you feed."

Monday, November 14, 2011

My New Toy~

Alhamdulillah, akhirnya I got it as my belated birthday present~! Yahoo..!!

Bila la agaknya I nak pi beli mesin jahit tepi for myself ni..huhu. Dah tengok merata cuma belum pergi beli je lagi.

Brother or Singer??!! Hmm..still undecided..

Love and Salam ~ Marie

Monday, October 10, 2011

Surah Ta-Ha (Ayat 1 - 5)

Doakan hati saya terang yer..nak menghafal ayat-ayat yang baik ini, InsyaAllah!
Doa ni untuk pelembut hati dan pendinding diri - untuk suami, anak-anak dan juga diri sendiri :)

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
طه (١) مَآ أَنزَلۡنَا عَلَيۡكَ ٱلۡقُرۡءَانَ لِتَشۡقَىٰٓ (٢) إِلَّا تَذۡڪِرَةً۬ لِّمَن يَخۡشَىٰ (٣) تَنزِيلاً۬ مِّمَّنۡ خَلَقَ ٱلۡأَرۡضَ وَٱلسَّمَـٰوَٲتِ ٱلۡعُلَى (٤) ٱلرَّحۡمَـٰنُ عَلَى ٱلۡعَرۡشِ ٱسۡتَوَىٰ (٥

In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful
Ta. Ha. (1) We have not revealed unto thee (Muhammad) this Qur'an that thou shouldst be distressed, (2) But as a reminder unto him who feareth, (3) A revelation from Him Who created the earth and the high heavens, (4) The Beneficent One, Who is established on the Throne. (5)

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Taa Haa. (1) Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. (2) Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut melanggar perintah Allah (3) (Al-Quran) diturunkan dari (Tuhan) yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. (4) Iaitu (Allah) Ar-Rahman, yang bersemayam di atas Arasy. (5)

Selamat beramal!

Love and Salam ~ Marie ~

Friday, October 07, 2011

Visiting UK again!

Here are some photos at Scotland and England when we were there during last Raya ;) The scenery is awesome! Memang best dapat tengok tempat orang...rezeki...

When we were in Liverpool, i sempat jugak pergi Liverpool Stadia. Best best...

The worst part kali ni, banyak sangat delay flights but everything went well, Alhamdulillah. Kali ni first time kami naik Emirates and for me makanan dia memang sedap! Yummyummm..hehe

First time i beraya di perantauan...sob sob! :p

Love and Salam ~ Marie

Tuesday, October 04, 2011

Kisah Kita..

Adoi..ending yang tak best! Lagu ni dok bermain kat kepala lepas tengok citer Stanza Cinta episod akhir last Sunday.

Hmm apa-apa pun..i like this song!!

Kisah Hati
by Alyah

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini

Biar ku setia menjaga cintamu

Lagu Tema Stanza Cinta

Monday, September 26, 2011

I am officially 31

Alhamdulillah, I am officially 31 yesterday. Syukur atas kurniaan Yang Maha Esa kerana dipanjangkan umur, diberikan kesihatan dan masih dikurniakan rezeki yang melimpah ruah di atas bumiNya ini..Semoga Allah memberikan jalan terbaik untukku di dunia & akhirat milikNya. Ameen!

Thank you Allah for everything!

Thank you to my Hubby, my kids, my family and friends for all warm wishes!

Doa for me and InsyaAllah, I will always doa for all as well.

~Love and Salam~ Marie ~

Tuesday, September 20, 2011


Just wanna share some info about MO-NEY ;) Why we need it?..

What Is Money?
Most people don't spend much time wondering what money is, their major concern is how much they have, and how to get more. Usually, the question of what money IS arises only when money ceases to function properly. In economics (properly understood), the answer to the question - what is money? - consists of three words:

Money is a "medium of exchange"
That's all. Yet the conception of a "medium of exchange" ranks below only language (with its corollaries - speech and the written word) as the greatest intellectual discovery in history. Without language, the exchange of anything but the most rudimentary ideas is impossible. Without money, the production and exchange of anything but the most rudimentary goods and services is impossible. It is not difficult, or time consuming, or inefficient, it is IMPOSSIBLE!

Animals don't exchange (or trade) amongst one another. They are self-sufficient, or they take from each other, or they exercise the prerogative of superior strength and/or cunning. There are some human beings who get along in a very similar fashion, but the overwhelming majority recognise the benefits of voluntary exchange. Strictly speaking, the use of the word "voluntary" in this context is redundant. The phrase "your money or your life" is not the precursor to an exchange, whether the person uttering it brandishes a gun or a government identity card.

The first rule of any voluntary exchange is simplicity itself. If two people are willing to exchange, each must view the results of the exchange as being beneficial. If either of them is not of that view, the exchange will not take place.

Direct And Indirect Exchange
Direct exchange, or barter, is exactly that - my good or service for your good or service. The problem is that I might want what you have to offer, but you might not want what I offer in exchange. With no "medium" of exchange, there is no deal. Indirect exchange takes place when one party has a "medium" that is always acceptable, not for what it is, but for what can be done with it. If you offer me money, I will accept it, because I know that I can exchange it for what I want, whenever I want it.

Indirect exchange involves the use of MONEY - the "medium" of exchange. Money is the universal key, it fits all locks. And the world it has unlocked is the world we live in today. Money has made the division of labour possible. It has made specialisation possible. It has made the accumulation of wealth over periods which exceed a human lifetime possible. Perhaps most important of all, it has hugely advanced the potential for amicable interaction between people. To survive as such, and to prosper, a rational animal must exchange. He or she has language, to exchange ideas, and money, to exchange the fruits of ideas. From that foundation, everything else we see around us has been built.

What Should Be Used As Money?
What is money? It is a medium of exchange. What does it do? It ensures the success of exchange by being the one item on offer that is ALWAYS acceptable. Why is it necessary? Because human beings must exchange to live together in peace, and to prosper. How important was the discovery of the idea of money? Look around you.

That covers the concept or idea of money. But an idea, as such, does not exist as a physical entity. Money must be a physical entity. Neither the "electronic" money of today nor the notes and coin which circulate as cash has any official or legal connection with Gold and Silver. But they once did, and most people think that they still do. As long as that situation persists, the modern monetary system will function.

Now, how does one go about choosing what is to be used as money? Simple, one looks for the most tradeable good, the good which is in highest demand, the good that has begun to be accepted, not as an end in itself, but as a means to an end. Money is the good that people do not want to consume, but want to use to make further exchanges easier.

Human beings have lived together for more than two million years. Money in its modern form - coin of fixed weight and denomination - came into use less than three thousand years ago. It took a long time to discover the physical good which best serves the purpose of a medium of exchange.


Wednesday, August 10, 2011

Ada apa pada MIMPI?




Some people says "Hanya mainan tidur..."

Betul ke?

I read so many tafsiran mimpi

Macam ntah hapa-hapa pun ada..hehe




For me,

Mungkin jugak badan tak cukup rehat kannn...




Apa-apa pun, mintak dijauhkan dari segala kesusahan dan kemudaratan

Semoga Allah senantiasa melindungi kita dan keluarga

Dari Syaitan yang direjam!



Tuesday, August 02, 2011

Positive discipline tactics

Kena buat rujukan ni sebab i kurang sabaq bila berdepan dengan kerenah anak-anak yang semakin cerdik pandai. Ya Allah, berikan aku kekuatan untuk menahan amarah ku..InsyaAllah!

Let's share the info which i read in

What you can do
Among the "positive" approaches that often work with toddlers:

•Do as I do. Children imitate adults, so if you show good behavior, your child will take your lead. If you want him to say "please" and "thank you," be sure to use those terms with him and others. ( i did this tapi banyak lagi behavior kita yang kena watch out. they observe that. my boys did imitate kami solat n also mengaji...alhamdulillah.)

•Speak respectfully. Your child is more likely to listen if you talk, rather than yell, and if you make eye contact with him. ( kalau i sabaq, memang cakap lemah lembut la. tapi bila hilang sabaq tu la jadi yelling, pulling, slaping :p adoi...ganasnya mama ni. oopsss.. yang ni memang i kena banyak belajar untuk jadi sabar. Bukankah "Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar"..kena banyak zhikir ni)

•Tell him what you want rather than what you don't. For instance, say "Touch the kitty gently," instead of "Don't hit the kitty!" Or, "Please sit down," instead of "Don't stand up in your chair." ( i am practising this...memang berbuih la mulut...huhu. baru tau betapa susahnya nak jaga anak. takat anak kucing boleh la biar je nak buat apa pun. ni anak sendiri memang beremosi la bila menjaganya.)

•Make some simple rules. Establish a few household rules, communicate them to your child, and enforce them consistently. Don't expect your toddler to know better. Simple rules that protect health and safety, such as no running in the street and no hitting, are reasonable for toddlers to follow. Don't give him a long list of "don't touches." You're better off keeping things like the VCR and your fine crystal out of his reach. ( rasanya approach yang paling berkesan is bagi reason untuk apa yang boleh and also tak boleh. esp reason untuk "no no" la..kena konkrit and logik gitu. kalau tak, jenuh nak menjawab..)

•Reward the positive. Positive behavior will continue and even increase if your child gets attention for it. "Thanks for sharing that toy with your sister," is one example, or "Wow, you put your cup on the table." ( alhamdullilah, my parents always taught me this and now i am teaching my boys. memang they will get reward if they show positive behaviour)

**reward tu bukan semata-mata wang ringgit and coklat yer. kata-kata pujian untuk anak-anak tu memang penting. they like it and i like it too :D


Tuesday, June 14, 2011

Happy Birthday Abang!

On last Sunday, my big boy just turned FOUR.

Interesting facts about MY BIG BOY, Musa..

  • he knows the alphabet by singing ABC

  • he knows numbers 1...up to hundreds

  • he knows colours but still confused pink and purple ;)

  • he is independent and take care of this small bro

  • he is sooo talkative...and friendly too

  • he always has his own thoughts and final say about something

  • he is good in negotiating especially to get what he wants

  • he is very attached to his Ayah

  • he likes cars and motorcycles

Thanks to Gee for this 'THOMAS' cake! :D Cantik sangat...

Musa kata "Ajim makan mata Thomas!" Haha...

As always we sent it to the nursery for the kids to enjoy!


Wednesday, June 01, 2011


"Bukan senang nak masuk syurga"...itu yang keluar from the bottom of my heart.

I realised that I am still not a GOOD slave to Him, a GOOD wife to my husband, a GOOD mother to my boys, a GOOD daugther to our parents and a GOOD employee to my company...

It is not because of anyone fault, it is because of my weakness!

and He said to me...

"An identified weakness is a blessing to grow and culture the strength"

Yes, I know now...I am not perfect (SEMPURNA) and that is sooo true! It's a blessing because I know my weakness and it is time for me to IMPROVE!


Monday, May 16, 2011

..Dunia hanya Persinggahan..

Selama manakah kita akan hidup di dunia ini? Mungkin 100 tahun atau mungkin 40 tahun atau mungkin hingga tahun ini sahaja? Apa-apa pun dunia ini hanya satu persinggahan untuk kita..kematian semakin hari semakin dekat dengan kita. Adakah cukup bekalan kita untuk menemuiNya? Cukupkah masa untuk kita mencari bekalan itu?

Marilah kita bersama-sama ingat mengingati antara satu sama lain. Dunia tidak akan menunggu kita, kita yang akan meninggalkannya satu hari nanti. Fikir-fikirkan lah..

..kerana kita cuma hanya ada satu persinggahan..

Persinggahan yang ABADI


Wednesday, April 20, 2011

Wanita Yang Derhaka Kepada Allah

Assalam to All,

Just for sharing...untuk wanita-wanita yang mengharapkan keredhaanNya :)
Semoga kita sentiasa mencari keredhaanNya walau di mana kita berada...

"Langit tak selalunya cerah..pagi ni panas, ntah-ntah petang nanti hujan lebat"

I love my life! ~Marie

Source :

  • Wanita Yang Derhaka Kepada Allah

    Wanita atau isteri yang tidak mengenali rasa cinta sedikitpun kepada Allah, dalam erti jauh daripada beribadat kepada Allah, tidak pernah sujud dan rukuk, jarang berbuat amal soleh, merupakan sebab-sebab mereka derhaka kepada Allah. Dengan jauhnya mereka daripada mengenali Allah, maka kehidupan mereka semakin dekat dengan maksiat, seterusnya dikawal sepenuhnya oleh iblis laknatullah.Inilah gambaran wanita atau isteri yang akhirnya dicintai Iblis, kerana telah mematuhi sepenuhnya arahan iblis agar berbuat kerosakan di muka bumi. Tidak hairan apabila gambaran rumah tangga suami isteri yang telah dicintai iblis merupakan gambaran rumah tangga yang penuh kehancuran, porak-peranda, bagaikan di dalam neraka.

1. Tidak Mengenal Allah

Untuk mengenal Allah, kita perlukan ilmu. Untuk mendapat ilmu, perlu belajar. Jika tidak mahu berusaha belajar tentang ilmu mengenal Allah, tidak mungkin seseorang itu dapat mencintai-Nya dengan sepenuh hati. Ia kerana bermula dari kenal itu baru datangnya cinta. Apabila kita sudah tidak mengenali Allah, bererti mudahlah bagi iblis untuk menghancurkan kita, seterusnya mengawal kehidupan kita. Sehingga kita melakukan sebarang perbuatan semata-mata kerana kehendak iblis dan mengharapkan habuan dari iblis.

2. Cinta dunia, takut mati

Cinta kepada nikmat kehidupan di dunia membawa kepada takut menghadapi mati. Tidak sanggup berpisah dengan nikmat yang dikecapi dan takut berhadapan dengan Allah lantaran sering mengabaikan aturan-Nya dalam kesibukan mengejar nikmat dunia. Cinta dunia dan takut mati ini, dengan sendirinya membuat seseorang itu sukar untuk mencintai Allah, malah merasa tidak perlu mencintai-Nya. Dia merasa boleh hidup tanpa Allah dan tanpa cinta-Nya. Suami sudah merasa 'bahagia' dapat memberi segala yang dimahukan oleh isteri. Isteri sudah merasa 'bahagia' mendapat apa yang dimahukan dari suami. Tidak salah mencari nimat dunia tetapi nikmat itu seharusnya mengingatkan kita kepada Pencipta nikmat dan nikmat itu seharusnya digunakan untuk memperolehi cinta-Nya.

3. Hati yang Kotor

Hati yang kotor adalah hati yang penuh dengan 'najis' sifat-sifat keji seperti pemarah, pendendam, hasad dengki, penakut dan tamak, akan disibukkan dengan urusan melayan bisikan-bisikan jahat dari nafsu dan syaitan. Hati begini tidak menyediakan ruang untuk diletakkan rasa cinta kepada Allah. Hati perlu dibersihkan dan dihiasi sifat-sifat terpuji seperti sabar, redha, merendah diri, berani, pemaaf dan mencukupi dengan paa yang ada. Hanya hati yang bersih dapat menjadi wadah untuk menampung cinta yang suci dan agung.
Tetapi bila hati kotor dan penuh hasad dengki, pendedndam, tamak dan disibukkan melayan bisikan jahat, itulah ertinya hati telah dikawal sepenuhnya oleh iblis.

4. Melakukan Dosa

Jika seseorang itu tidak bertaubat dari dosa-dosa, atau terlalu banyak berbuat dosa hingga tidak lagi rasa berdosa, hatinya akan terdinding dari petunjuk Allah dan terhalang dari mencintai-Nya serta mendapat cinta-Nya. Sentiasa bertaubat dari dosa-dosa adalah antara syart untuk membina dan menyuburkan rasa cinta kepada Allah.

5. Tidak Mahu Berdoa

Berdoa adalah gambaran rasa lemah, hina dan jahil seorang hamba di depan Allah. Melalui doa, seorang hamba merendahkan diri memohon segala yang dihajati dan menjadi penyebab Allah sempurnakan hajat si hamba. Hamba yang memohon petunjuk akan diberi petunjuk. Hamba yang memohon kekuatan akan diberi kekuatan. Begitulah juga hamba yang memohon untuk mencinta-Nya, akan dipermudahkan menempuh jalan-jalan ke arah itu.

Monday, April 04, 2011

Token of Rememberance

My lover just came back from States...and I got some stuffs ;) as souvenirs..yeeey!

How I wish I can be there again...;)


Tuesday, March 01, 2011

Syukur Alhamdulillah

Thanks Allah for everything that You gave to me
May my heart always be close to You until the end of my life


Monday, February 14, 2011

new IPOD

Lucky him..

He got his new IPOD! So envy..hehe

but it took sometimes to get use to it

and I think it will be great if you always connected to WIFI. Leceh jugak yer..
some more money to spend..


Tuesday, January 25, 2011

asal kejadian NERAKA

This story I received from a friend..interesting! ;)
YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....

.: Luasnya Neraka :.

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,

maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa
aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a.w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'

Jawab Jibrail:
'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan

sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.'

Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang
selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta

mengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai
70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.

Dari Abdullah bin 'Amr R.A,
Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..


Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka
itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :
'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain.

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' Surah Al-Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama ..




Thursday, January 13, 2011

Bila anak membesar..

Bila anak have to think about a lot of things for them.

Masa anak kecik2 bolehla hantar aje pegi nursery mana-mana yang we think is okay, tapi bila anak start boleh pikir sendiri..ini best, itu tak best. Itulah masa paling mencabar as a parents.

Sekarang, my elder son dah mula bosan and tak suka nak pergi nursery yang sama..aduss!

Montessori, Taska, Taski or Kindergarten?!! hmm..which one is better??

We are still searching for a good place to let him learn and play - menghilangkan rasa bosannya ke nursery yang sama itu setiap hari. He is so active..boring la bila takdak aktiviti sangatkann..

Futhermore, orang2 yang kurang sensitif ini menakut2kan budak-budak dengan 'hantu'!! Manalah datangnya menda karut marut ini dan sememangnya saya tak suka!! I hate this...!! Sebabnya my son dah jadi takut nak duduk main sorang-sorang walaupun di siang hari. Oleh itu, saya amatlah mahu menukarkan dia ke nursery lain...

Hopefully, I'll get a new place for him soon.
Last but not least..sebelum terlambat HAPPY NEW YEAR 2011!!
(still in January kann so xde la rasa lambat sangat)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...