Wednesday, November 04, 2009

Tercipta Untukku - UNGU


Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuatku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cerita terindah
Di saat kau peluk mesra tubuhku
Banyak kata yang tak mampu
Ku ucapkan kepada dirimu

Reff :
Aku ingin engkau selalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Back to : Reff

Reff (II):
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh jiwa ragaku
Kuingin kau tahu ku slalu milikmu
Yang mencintaimu sepanjang hidupku

Back to : Reff, Reff (II)

Wednesday, October 14, 2009

Not feeling well

I am not feeling that well..
Headache and flu at the same time..
I feel so weak..
Nak kena MC ni :) hehe..

It has been a while..x update this blog
Bukan xmau tapi x sempat..
Harap2 nnt time berpantang boleh la update ekk
Ntah2 lagi bz bila dok kat rumah :D

Takat tu je nak melalut utk hari ni
Nak sambung buat keja balik
I will be on maternity leave, yahoo!
Sooner..InsyaAllah when the right time comes..
Doa for me yer! ;)

Monday, August 03, 2009

PICNIC

Hmm lamanya x update this blog. Ntah apa jadi pun dah xtau..so today, i just want to update short story mory about our last outing pi berkelah kat Sg Sedim. Best oo..we went there sbb ikut Mr J and his friends nak pi ber'paintball' kat that area. So i pun amik kesempatan ni join sama tapi join the picnic with all other friend's wife yg ikut sama. Budak2 pun ramai..walaupun yg bawak wife cuma 5 org, anak2 campur sumer 4+4+1+1+3 = 13 org budak2. Meriah sungguh..

Menu pulak mcm2 ada, yg paling best..kami buat barbeque ayam & sosej. Sedap!! yumyum..tu air tangan mak chaq (mmg tukang masak utara yg best la!). Mr J pagi2 lagi dah pi beli nasi lemak utk our breakfast, ada yg bwk bihun goreng pakistan, bengkang gandum sedap, sandwich tuna & sardin and also jelly lychee..Ayaq oren pun sedap bila dah kelaparan lepas bermandi manda :)

My boy mula2 tgk sungai, mcm nak terjun. Then bila kaki dah kena ayaq sungai, xmau pulak..ish ish. Nasib baik la ada ramai budak2 yg join skali, so dia pun naik sheikh la bila org ajak main..lupa terus yg ayaq sungai tu sejuk gedik!Hehe..sampai mama tinggalkan dia dok main pun, dia x perasan..

Apa2 pun Alhamdulillah sbb selama kami berpicnic tu, x ujan ;) dapatla budak2 tu, and also mak bapak budak sumer...berkubang dlm sungai...time kami sumer dah bersiap sedia nak balik, hujan pun turun..selamat! :D

Tuesday, July 28, 2009

Weekend yang penuh dengan AKTIVITI

Last weekend mmg kami bertiga x lekat kat rumah..ada jer tempat nak pi. Itupun sbb Mr J just came back from outstation, so we rather spend the weekend together..bertiga, lepas rindu la konon-kononnya :D

Lagipun, i got my 6mths check-up sama on that day..keta pun dah cukup time, kena hantar servis, so sekali harung la buat sumer. Servis keta dkt2 dgn komtar, we took this chance utk mencari nasi ayam nasir kat komtar..(our fav nasi ayam time sekolah dulu..masa zaman muda remaja dulu la). Unfortunately, the nasi ayam cafe was not there anymore..FRUST giler sampai xlalu nak makan apa2 yg lain pun. Haha..pastu nak jd citer, sbb Mr J mmg suka bertanya..barulah kami tau, nasir nasi ayam kini berada di sebelah sunshine square. Kini dikenali sebagai 'Nazir Nasi Ayam'.

Tanpa berlengah lagi, lepas amik our car..kami bertiga terus ke Bayan Baru utk makan nasi ayam nasir aka nazir. The taste has never change lah!! Mmg tulen..hehe. Sedap siuttt...kalah nasi ayam periuk besaq...:) Teringin sungguh nak pekena nasi ayam nazir lagi. Kuang3x

Inilah penangan org pregnant..sumer teringin!! ;) Baby yg teringin lah..hehe

Thursday, July 02, 2009

Selalu Mengalah - Seventeen

This song has been playing in my head, tapi tu la xtau nak nyanyi sbb x ingat lyrics..hehe
Enjoice!

jelaskan padaku isi hatimu
seberapa besar kau yakin padaku
untuk tetap bisa bertahan denganku
menjaga cinta ini

pertengkaran yang terjadi
seperti semua salahku
mengapa selalu aku yang mengalah
tak pernahkah kau berfikir
sedikit tentang hatiku
mengapa ku yang harus selalu mengalah
pantaskah hatiku masih bisa bersamamu

jelaskan padaku isi hatimu
seberapa besar kau yakin padaku
untuk tetap bisa bertahan denganku
menjaga cinta ini

mengapa selalu aku yang mengalah
tak pernahkah kau berfikir
sedikit tentang hatiku
mengapa ku yang harus selalu mengalah
pantaskah hatiku masih bisa bersamamu
2X

Friday, June 12, 2009

Our precious little boy turns two today

Happy Birthday My Dearie Son,
You are a big boy now..


How fast time flies..I will cherish every moment with him..

He knows what wudhuk is, solat..and he do it too :)

He loves to watch Azan on TV1 time Maghrib with Opah..Dia pun tau Azan dah (Alhamdulillah.. )

Since he can talks, he talks a lot..

"Mama, tu apa?" - anything he wants..he will ask this question first

"Ayah, sini takdak. Situ ada" - when he saw cicak at the ceiling or anywhere

The thing that he likes the most are angkat-buang (tractor), bus, car, kakum (vacuum). He loves his bicycle..n suka langgar org dgn his bike (kesian Ali, his same age cousin..selalu jd mangsa)

He likes Barney, he got 2 Barneys (mama n baby dia) from his Ayah. We bought the little one kat KL and another one kat KK, Sabah. They can sing.

"I Love You, You Love Me, We're a happy family.
With a great big hug, And a kiss from me to you.
Won't you say you love me too.."


Same goes to Bob the Builder..he can stand still to see them sing before the cartoon show starts. He will sing together..(goyang kepala jer lebih..hehe mama n ayah yg syok nyanyi :D)

"Bob the Builder
Can we fix it?
Bob the Builder
Yes, we can!

Scoop, Muck and Dizzy and Roley too
Lofty and Wendy join the crew
Pilchard and Bird, Travis and Spud
Playing together like good friends should

Bob the Builder
Can we fix it?
Bob the Builder
Yes, we can!
Hey!
Time to get busy, such a lot to do
Building and fixing till it's good as new
Bob and the gang have so much fun
Working together, they get the job done

Can we build it? Yeah!
Can we fix it? Yeah!

Bob the Builder
Can we fix it?
Bob the Builder
Yes, we can! (Yeah!)"


He loves cat too..kat rumah ada mama cat and also baby cat. Bila cat tu lari, mula la dia panggil "Cat, mai cini.." :) that's cute..tapi sungguh tak tahan bila dia dpt tangkap baby cat tu..*sigh* risau..

He is growing too quickly..InsyaAllah, he will be Abang soon! :)
My doa will always be with you, My Precious Little Boy!

Tuesday, June 09, 2009

Keredhaan

Kesabaran dan ketabahan mengharungi hidup ni..membuatkan aku lebih dewasa kut..hehe :D
Tak tau nak tulis pasal apa but lately I selalu asked myself

What did I want in this life?

The answer is always..

Keredhaan Allah yang masih belum ku temui..

It's not easy..kerana dunia ni penuh dengan pancaroba..*sigh*

Sabarkah aku?

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Balasan mereka di sisi Tuhannya ialah Syurga Adn (tempat tinggal yang tetap), yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; kekallah mereka di dalamnya selama-lamanya; Allah reda akan mereka dan merekapun reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Balasan yang demikian itu untuk orang-orang yang takut (melanggar perintah) Tuhannya.
(Surah Al-Bayyina, Ayat 8)

Friday, June 05, 2009

Tag dari Ibu Zarif

Malas sungguh diri ini bila di tag, which mean I need to think out of my head utk siapkan tag..uwawawa. Btw, thank you dearie..:p

1.Apa Perasaan Anda Sekarang?
Depressed..Down. Ntahla kenapa..partly sbb dah lama x berpartyexercise kut..nak kena pi swimming weekend ni!! Jom jom my two heroes..

2.Saya nak makan...
Something yg pedas2, berkuah..or western food kut..sukarnya sbb x dapat dikenalpasti..

3.Saya tak suka...
Orang yg bermuka2..dan penipu..

4.Impian saya?
Utk menang duit @ dpt durian runtuh..haha so boleh la langsaikan semua hutang piutang. Nak jd housewifey yg terror masak boleh bg my full attention to jaga hubby and besarkan anak2 sendiri..boleh? :D

5.Haiwan yang saya tak suka?
Cicak kut..geli

6.Saya harapkan..
Keluarga yg kami bina akan terus bahagia dan diredhai Allah. Semoga kami diberikan ketabahan dan kesabaran dlm hidup ini dan x lupa kepadaNya walau dlm saat susah dan senang..InsyaAllah.

7.Jika boleh putarkan masa?
Ingin terus sambung Masters lepas habis Degree. Unfortunately, I got offer from C3L3STiCA..kerja kerja kerja sampai skrang ni :p saya masih disini..uwaaa!!

8.Saya pada 10 tahun akan datang?
A Housewifey yg pandai masak esp all hubby fav dishes, SuperMOM to my lovely kiddos

9.Handphone saya adalah sebuah?
2 NOKIAs..I just love NOKIA

10.Saya pernah bercinta sebanyak?
Xingat..tapi dulu2 semua monyet aje..

11.Saya suka pada
Sidia yg penyayang dan prihatin, sgt rajin buat hsework..he got sense of humor and romantic too ;)

12.Kawan-kawan saya..
Semua yg mengenali saya dan membawa kebaikan kepada diri saya..InsyaAllah.

13.Pernah dikhianati?
Pernah

14.Apa yang anda hendak lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda?
Doakan yg terbaik utk mereka..Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Senaraikan 8 orang untuk di Tag
1.Bebo yg dlm usaha menslimkan badan :) wish u luck!
2.Mik'yal sbb i x pernah tag u lagi
3.Lana jawab jgn x jawab, bz ke kak?
4.Aszmin tag aje penyambung nyawa utk kita update blog :p
5.Jeri kena tag gak, xkan nak buat kek jer..boring ler
6.Hijriah sila jawab yer Gee
7.Mama Darwish aka Wati :) best jugak jawab tag ni
8.Emelia juniorku yg dah lama x jumpa..tgk2 jumpa di alam maya..

Depression

Depression definition

de*pres*sion (n)
1. a depressing or being depressed
2. a depressed part or place; hollow or low place on a surface
3. low spirits; gloominess; dejection; sadness
4. a decrease in force, activity, amount, etc.


Overcome Depression Tips

If you are feeling down and out, and don't know what to do to get out of that horrible state of mind, the following can help you considerably overcome this seemingly impossible hurdle to climb over:

Know that you are still in control. You control the depression, not the other way around. Letting the depression get the best of you will undoubtedly make it more difficult to overcome. Remind yourself that you are ultimately in control, and that this is a phase, and that it's not staying forever.

Talk about it. Keeping these issues and feelings inside may make them grow and get worse over time. Therefore, it could be beneficial for you to discuss this with someone, anyone that you trust and can confide in. Friends and family are there to support you in your time of need, and this is an issue where there is no shame into discussing it.

Go outside. Naturally, the environment and nature makes us feel better. The fresh air, the sounds of the birds, the trees, it has a positive affect on us. Take a walk outside, in a park, in a forest, and you will notice how better you will feel. When you are surrounded by the beauty of nature, you will instantly start feeling better.

Move around. The more you move your body, the better you will feel. Do some exercises, or any activity where you are active and moving, and you will notice that your mood will change. Most people that are depressed are people that lack physical activity.

Talk to your Higher Power. No matter what you believe in, take a moment to talk to your God, your angel, or universal spirit that you know is there and hears you. Pour your heart out, and let all your emotions out. Not only you will feel better, but you will certainly start understanding it all better and start getting the answers you are looking for.

Remember to never ever give up. Life isn't always an easy ride, but there is always light at the end of the tunnel; there is always sunshine after a rainy day. It's not the end of it all, and greater things are in store for you down the line :)

Thursday, June 04, 2009

Takutkah kita?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari Neraka dan dimasukkan ke Syurga maka sesungguhnya dia telah berjaya dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.
(Surah Al-Imran, Ayat 185)


Everyday since last Monday, we can read about the Lost Air France. Sekelip mata, 228 people lost and they maybe died. When will be our turn? We don't know and we will never know...I always imagine, mcm mana la the situation if I were in that flight..fuh!!

KEMATIAN ITU ADALAH BENAR DAN..SETIAP YANG HIDUP PASTI AKAN MERASAI MATI!
(peringatan untuk diri aku yang hina ini juga..)

Berikut adalah teks talqin yang hampir pasti akan dibacakan kepada setiap orang yang baru dikebumikan termasuk setiap daripada kita apabila sampai saat dan ketika yang bakal menjelma secara tiba-tiba. Semoga melaluinya akan menjadi pemangkin untuk kita terus melakukan yang terbaik di dalam setiap pekerjaan kita seharian (‘ibadah khusus dan umum – fardhu ain dan fardhu kifayah) yang bakal kita raih keuntungannya di Negeri akhirat kelak Insya Allah.

TEKS TALQIN
Bismilla hir rahma nir rahim.

Mahasuci Allah yang bersifat dengan Baqa' dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa, Mahasuci Allah yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewa.

Mahasuci Allah yang menjadikan lubang kubur, sebesar-besar pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidup. Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan hancur dan binasa, melainkan zat Allah Taala. Dialah Tuhan yang Maha besar dan mempunyai kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadirat Allah swt.

Wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBUSAYA, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang kamu bawa bersama-sama dari dunia ini. Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawasanya Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah. Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, apabila datang kepada kamu 2 orang malaikat sebagai wakil Allah menemui kamu, iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah kamu berasa gentar dan takut, janganlah kamu berdukacita dan risau serta janganlah kamu bersusah-hati dan terkejut. Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawasanya Mungkar dan Nakir itu hamba Allah swt, sebagaimana kamu juga.

Apabila mereka menyoal kamu dengan berkata: Siapakah Tuhan kamu? Siapakah Nabi kamu? Apakah agama kamu? Apakah kiblat kamu? Siapakah saudara kamu? Apakah pegangan dan iktikad kamu? Apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?

Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar dan janganlah bergopoh-gapah, hendaklah kamu jawab dengan tenang dan berhati-hati.

Hendaklah kamu menjawab : Allah Taala Tuhanku, Nabi Muhammad saw nabiku, Islam agamaku, kitab suci Al-Quran ikutanku, Baitullah itu kiblatku, sembahyang, puasa, zakat dan mengerjakan haji diwajibkan keatas aku. Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku, bahkan dari masa hidup sehingga aku mati aku mengucap: "La ila ha illallah Muhammad dur rasulullah".

Wahai SAYA Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimu, inilah dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang berada di dalam alam Barzakh, sehingga sampai ke satu masa yang dijanjikan kelak, kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar dan akan diadili di Mahkamah Allah Rabbul Jalil.

Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawasanya mati itu adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur adalah benar, bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar, berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, syurga dan neraka adalah benar. Bahawasanya hari Kiamat tetap akan berlaku,

Kami ucapkan selamat tinggal dan selamat berpisah, kami menyerahkan kamu kepada Allah swt. Semuga Allah swt akan memberi kesejahteraan dan keselamatanNya kepada kamu.

Semuga Allah jualah yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa, mudah-mudahan Allah swt menaruh kasihan belas kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Allah akan memberi keampunan dan memaafkan kepada kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

Ya Allah, Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Nabi Muhammad SAW.

Subha na rabbika rabbil ‘izati amma ya sifun wasalamun ‘alal mursalin walham dulillahi rabbil alamin.
(Teks Talkin dipetik dari Harakahdaily)

Saturday, May 30, 2009

My 1st UK Trip

Well..I love the scenery of Scotland. Sgt cantik! Kami pi last month to few places there..Liverpool, London, Kent, Edinburgh, etc. Skrang baru nak post about the trip ;p sorry guys!

We arrived at Manchester Airport early in the morning, waiting for my SIL fetching us there. She drove about 2.5hrs before we reached her place..Greenbank, Carlisle.
Dia kata nama kampung yang dia duduk tu, Langholm ;) sebut mcm Lenggong gitu tp ala2 mat saleh..haha :D
Cantik tempat tu..we can see a river from her house.


These pics betul2 from her hse window..cantik kan?


ada kambing tu..biri2 :) cute sgt!! Nampak x?? hehe..


Edinburgh, very nice old city..i like..


Big Ben, London (pic taken from London Eye). Enjoice!!

Award from Hijriah

Sorry ler i lambat tempek award ni kat my blog..Thanks alot Gee :D
Biasa la, zaman2 kena banned ni..leceh la ;p



THE RULES :

1. The winner can put the logo on his/her awesome blog..
-done-

2. Link the person you received the award from:
Hijriah-Hidayad-Hiwayat : a cute & nice friend to me..

3. Nominate at least 7 others blogs :
to all who thinks their blog are cool!! ;p

Monday, May 18, 2009

Award II from Hijriah

Thanks for the Award n sorry terlambat ambik ;)



The rules are :

Letakkan award ini di blog anda .
Anugerahkan award ini kepada 10 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
(tanpa mengikut turutan)

Sophie @ i_sofia

Sapa2 yg blum dapat award ni, sila la collect from my blog naa..take care! Muaaahhh!!

Tag from Sophie

Tagnya...

1. If you can be an animal, what will u be?
>>> A cat yg gebu2 gitu. Cute n lazy, eat canned food, drink only fresh milk :D..I can sleep anytime and anywhere I want.

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?
>>> Pulangkan balik kut..taubat xmau buat dah!! :D haha

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?
>>> MEKAH. Takut xsempat sampai nnt..

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?
>>> Air masak or susu jer kut. Senang org nak uruskan mayat aku nnt..

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?
>>> Nobody. I have no enemy ;p

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?
>>> Semua yg Allah bg tu dah cukup for me, Alhamdulillah. I just want to do my duty, beramal kpd Allah sebelum kembali kepadaNya.

7. If you can date celebrities, who is that person? why?
>>> Huh..I dunno, I don't adore them..

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?
>>> Money. Untuk meneruskan hidup..

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?
>>>
i - Hijriah - thx for the award. skrang u kena tag naa
ii - Lana - u giv me 1, I giv u 1..fair kann :p
iii - Izmin - sbb dah lama dia cuti blogging. Hello, sila start balik yer..
iv - Bebo - setelah lama bercuti..i tag u ni
v - Mama_Irfan - sila jawab tag ni yer ;)
vi - Heart - Sgt rajin berblog :D
vii - Jeri - At least jeri ada something to do kann..hehe

Friday, May 15, 2009

Introductory Wire & Beads Jewelry Workshop By Emi Kaz in Penang

Hi Guys,

I would like to organize this Wire & Beads Jewelry Making Workshop

Venue : Hotel Seri Malaysia, Bayan Baru, Penang
Date : June 7th, 2009 (Sunday)postponed to the other date..will be confirmed
Time : 2 pm - 6 pm (4 hours course)
Fees : RM250 per person (Tools, material and CD for patterns provided + hi-tea)
Trainer : Emi Kaz


You may visit Emi Kaz website and let me know if you are interested.

Contact me, Maria at ladycino@gmail.com or just leave a message here. If there is any changes, I will let you all know.

Thank you.

Thr33 Things Tag

Terkejar2 nak update satu entry pun..huh! Finally, I made it.
Sorry yer Lana, terlambat sebulan..hehe, yg penting langsai hutang piutang..
Shall we start? ;)

The Three Names I go by
-Anyah (my younger sis xreti nak sebut angah time kecik2 dulu, dia la start sebut 'Anyah'. Lekat sampai skrang)
-Adik (panggilan manja dari parents tersayang..sbb ingatkan xde adik dah lepas tu :D haha)
-Maria (dikenali ramai..:p)

Three Jobs I have had in my life
-Tanam Anggur (xlama la...xsempat berbuah pun ;D hehe)
-Salesgirl (3 bulan jer bertahan...xlarat n xsanggup)
-Clerk cum Receptionist (not so bad..boleh la cukup2 makan)

Three Places I have lived
-Gurun, Kedah (Where I started school ;) My family was there for few years..)
-Bidor, Perak (Where we lived at haunted police quarters. I think for 2 years jugak we were there..xtahan sungguh!)
-Muar, Johor (My first boarding school. 1st time jauh from family..mmg enjoy gilos!!)

Three TV Shows that I watch
-Grey's Anatomy (menyampah betul dgn Dr.Grey aka Meredith tu..x tetap pendirian, cair sgt kat McDreamy)
-Lost (Hubs and I was so addicted dgn series ni..mmg ntah hapa2 tp kami sukaaa!!)
-Bob the Builder (temankan my son tgk..hehe, I pulak yg suka)

Three places I have been
-Beijing, China (vacation with my mom's friends in 2005)
-California, USA (accompany hubby for his business trip in 2007. My 1st Disneyland Aneheim ;))
-Scotland & England (visit my SIL and niece there..also vacation last month)

People that e-mail me regularly
-My customers
-My colleagues
-My Boss

Three of my favourite foods
-Laksa
-Kuih tradisional
-Masakan pedas2

Three things I would like to do
-Improving myself in cooking
-Be a WONDERFUL WIFEY to my lovely HUBS
-Be a SUPERMOM to my kids

Three friends I think will respond
-i_sofia
-Adik @ Hani
-enina

Things I am looking forward to
-Having a baby.. (InsyaAllah Nov ni..doa for me yeah!)
-Menjejakkan kaki ke MEKAH or menunaikan fardhu HAJI
-Be debt free so I can be a HOUSEWIFEY (I am so looking forward utk jaga anak2 sendiri..)

Alhamdulillah, siap sudah my TAG ni..Thanks Lana! :D

Tuesday, April 28, 2009

I am back!

I am tired..I feel sleepy..
Huh, this time I got a terrible jet lag :(

InsyaAllah, I will update this blog sooner or later yeah..
I really need some rest..

Doa for me..

Monday, April 06, 2009

New House

I just updated it..sbb pening kepala tengok template lama tu..
So I decided tukar yg ni..pun still ada menda yg x puas hati lagi..
Itulah yg dinamakan manusia..x pernah puas dengan apa yg ada..ish *3x*

Wednesday, April 01, 2009

Si Pencuri

Yesterday, balik dari kerja..my FIL bgtau brg2 kat luar umah banyak yg hilang. Tangga pun boleh hilang (tangga yg diguna utk cuci tingkap tu..). I think bcoz ada besi sket2 pun jadi depa hangkut skali. Ada la tu Si Pencuri mana yg dah rembat brg2 kat umah kami. Hmm then our maid bgtau, selipar kitaorg pun kena rembat, aci x? Huh..desperado sungguh Si Pencuri ini, bukannya selipar Crocs pun..cuma ala2 Crocs pun kena gaks. Kalau Crocs ori ku..mesti la aku dah nangis x berlagu..hukhuk..nasib baik cuma Asadi :) hehe

2 bijik beskal anak2 sedara kat belakang umah pun Si Pencuri rembat..sian kat bebudak tu. Lepas ni, alamat kena la depa beli beskal lain. Hmm..sekarang ni ramai yg dh xde kerja agaknya, itu la psl kejadian yg x diingini ni semakin menjadi-jadi. I heard here n there story mory psl Si Pencuri dan Penyangak ni. Itu pun our gomen leh kata, we are not affected of the economy crisis? Bullshittt!! Hello..kita ni dah semakin teruk hari ke hari tau..u all yg makan duit rakyat tu yg senang lenang. Tak baik sungguh..jawab la korang sebagai pemimpin nnt..

Whatever it is..semoga Si Pencuri sempat bertaubat sebelum mereka di jemput pulang kepadaNya..Amin! Kalau tidak nnt, Si Pencuri kena la cari kami balik di alam sana sbb brg2 depa curi tu x dipulangkan lagi..hehe. Sekian..


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
"Maka sesiapa yang bertaubat sesudah dia melakukan kejahatan (curi) itu dan memperbaiki amal usahanya, maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya; kerana Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
(Al-Maidah Ayat 39)

Tuesday, March 31, 2009

Wanita II

19 Hadis Rasulullah SAW mengenai wanita


1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w. , "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah). Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah s. a. w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a.w., "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."


Semoga kita mendapat manfaat daripada Hadis Rasullah ini..InsyaAllah! Sama2 la kita berdoa semoga Allah lembutkan hati kita dan mempermudahkan diri kita utk mengerjakan apa yg disuruh dan meninggalkan apa yg dilarang Allah.

Wanita I

Just for sharing..

30 Larangan Untuk Wanita

1. Menyambung rambut palsu
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi
4. Memperlihatkan perhiasan (bersolek) di depan lelaki lain
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama
6. Membuka rahsia hubungan suami isteri
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami
8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami
9. Derhaka kepada suami
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas
11. Mengingkari kebaikan suami
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram
15. Menyerupai lelaki
16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami
17. Memandang aurat wanita lain
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan
19. Masuk permandian awam
20. Mencakar-cakar tubuh ketika dapat musibah
21. Meratapi kematian
22. Berhias atas meninggalnya seseorang
23. Menghantar jenazah
24. Mempercayai dukun dan peramal
25. Menyumpah anak-anak sendiri
26. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim
27. Menganiaya pembantu
28. Mengganggu jiran
29. Minta cerai kerana suami sakit
30. Minta cerai kerana suami menikah lagi

Friday, March 27, 2009

Teka-Teki Imam Ghazali

I received this teka-teki from Mr J yesterday..very interesting ;)

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = ' Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?'
Murid 1 = ' Orang tua '
Murid 2 = ' Guru '
Murid 3 = ' T eman '
Murid 4 = ' Kaum kerabat '
Imam Ghazali = ' Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = ' Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Negeri Cina '
Murid 2 = ' Bulan '
Murid 3 = ' Matahari '
Murid 4 = ' Bintang-bintang '
Iman Ghazali = ' Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama'.

Iman Ghazali = ' Apa yang paling besar didunia ini ?'
Murid 1 = ' Gunung '
Murid 2 = ' Matahari '
Murid 3 = ' Bumi '
Imam Ghazali = ' Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.'

IMAM GHAZALI =' Apa yang paling berat didunia? '
Murid 1 = ' Baja '
Murid 2 = ' Besi '
Murid 3 = ' Gajah '
Imam Ghazali = ' Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.'

Imam Ghazali = ' Apa yang paling ringan di dunia ini ?'
Murid 1 = ' Kapas'
Murid 2 = ' Angin '
Murid 3 = ' Debu '
Murid 4 = ' Daun-daun'
Imam Ghazali = ' Semua jawaban kamu itu benar, tapi yan g paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat '

Imam Ghazali = ' Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? '
Murid- Murid dengan serentak menjawab = ' Pedang '
Imam Ghazali = ' Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri '

Semoga kita semua boleh mengambil manfaat dari teka-teki Imam Ghazali ni...InsyaAllah!

Thursday, March 26, 2009

My First SCRAP BOOK

Last night, ayah and mama pulun buat SCRAP BOOK utk our lovely son yg dah tetido pun. Kami collect all pictures yg dia suka like FISH, CARROT, VACUUM and many more. Then paste all the pics in his SCRAP BOOK. He already fell asleep at that time :) so boleh la ayah and mama buat keja dgn aman sket..hehe. Kalau x, mesti ada yg rajin nak membantu..






Usually pagi2 dia akan bangun tido and cari his books. He loves animals..skrang ni mcm2 jugak nama animal yg dia dh ingat, Alhamdulillah. Ayah dia ada belikan poster Animals utk dia, we paste it kat belakang pintu bilik. Seronok bila dia dah pandai sebut all the animal's name. He is getting smarter now.. ;)

I think loads of questions in his mind...kekadang I wonder what he's thinking...hmm

  • Son : Mama, ni apa? (sambil tunjuk kat gambar cat)
  • Mama : Fishhh (dgn muka confident betui)
  • Son : Mama, ni apaaaa? (dgn nada sikit x berpuas hati dgn jawapan mama)
  • Mama : Fishhh
  • Son : Mamaaa, ni apaaaa? (dgn muka dan nada suara x puas hati)
  • Mama : Hmm..ok, kalau sayang tau, ni apa? (sambil tunjuk kat gambar cat)
  • Son : Tat..meowwww
  • Mama : Yeeyy!! Betul... (sambil tepuk2 tgn for him)

My Son finally senyum dan puas hati dgn jawapan dia tadi...it's a part of his learning process. I will definitely miss this moment when he grow up...*sigh*

Friday, March 20, 2009

Alhamdulillah - Too Phat

I love this song...membawa pengertian yg mendalam...
disaat waktu berhenti...kosong
dimensi membutakan mata, memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka
sadarku akan hadirmu, mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
hayya nab'idil karaha (Let's avoid the hated and hatred)
syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)

merenungi luar jendela, mengagumi kebesaran yang Maha Esa
ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
tak memadai hanya kecapi rasa selesa
maukan harta yang mampu beli 1 semesta
berpesta ke pagi botol bergelimpangan
kekasih muda bukan takat berpegang tangan
harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
ingin hidup sempurna aset nilai berjuta,
saling tukar wanita, senyum dan mati tua
bakat dikurnia jangan disalah guna
jangan kufur nikmat yang diberi percuma
guna kelebihan untuk hikmah bersama
jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama
ada berisi ada yang kurus,
ada melencong ada yang lurus bukan semuanya tulus
ada sempuna ada kurang upaya
ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,
boleh hilang dalam sekelip mata
ucaplah alhamdulillah bukannya sukar,
kerna semua nak kaya atau besar
tetap Allahuakbar!!!

jadikanlah ku tentera Fisabilillah
yang tertera di kalimah harap memanduilah
entah apabila persimpangan tiba,
hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
harapku tidak terlupa diri bila gembira,
dan cuma mula mencari kau disaat hiba
ku cuma manusia penuh dengan kesilapan
tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
tabah bila dihalangan duri onak dan cobaan
teguh bila dicobakan keruh kuasa dan perempuan
sentiasa legar diminda,
dikejar dan dipinta dari zaman bermula hingga ke akhirnya
ku mengerti siapa ku tanpamu disisi
dan apa guna posesi juga posisi
sementara ini cuma hanya puisi,
nukilan tulisan dan bisikan isi hati
mencari keterangan,
menjiwai peranan menepati pesanan janji juga saranan
alhamdulillah atas kurniaan rezeki,
moga tidak terleka dalam perjalanan ini

aku yang memandang di dalam lubuk hati,
mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
aku yang melihat alam meliputi wujud menyertai
lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
aku hakiki, aku mengerti segala yang terjadi di langit dan di bumi
gunanya tiada fantasi, pelik dan benar,
qada' dan qadar kau berilah ku kekuatan
agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
usah kau biar nafsuku terliur dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
moga cahaya lailatul tak membutakan mataku,
semoga segala puji tak ku meninggi diri
moga segala janji dapat juga ku penuhi,
moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
lidah setajam pisau,
ku tidak akan risau dengan cabaran sepanjang perjalanan
ku pasrah ku akur 7,8,6 Alhamdulillah Syukur...
sujudku pun takkan memuaskan inginku
'tuk hanturkan* sembah sedalam kalbu
adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
untuk nama, harta dan keluarga yang mencinta
dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
alhamdulillah pilihan dan kesempatan
yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah....

Anak

Conversation 1

me : i takut bila fikir about future anak2 kita nnt..*sigh*
A : Yeah me too. We can always pray for them, mintak yg baik2 dari Allah utk anak2 kita..InsyaAllah. I heard somewhere, if u nak anak2 ikut u and sayang u sampai bila2...practice this. Everytime balik rumah, make sure masuk rumah dgn salam, baca Al-Fatihah and Al-Ikhlas. Salam anak2..usap kepala anak2 kita...
me : ohh ya? Did u practice that?
A : Yes, i did.
me : I should practice that too, InsyaAllah. I think the most important thing is our Doa and always have faith in Allah. He will always listens and give u what u want, if u really work towards it (good or bad, it's up to what u wish)

Conversation 2

me : Bagus ke kita usap kepala anak2?
H : Yes, of course. Usap kepala anak2, belai anak2...it will bond us together. But ada difference utk usap kepala anak2 kita dgn usap kepala anak2 yatim tau..
me : ohh ya? How?
H : Dgn anak2, kita usap kepala dari depan ke belakang. Anak2 yatim pulak, kita usap dari belakang ke depan.
me : Hmm is there any significant by doing that?
H : Bila kita usap kepala anak2 kita, dari depan ke belakang..berkat tu datang dari diri kita kepada anak2. Tapi anak2 yatim lebih berkat sbb Allah loves them more. Kita usap kepala anak2 yatim dari belakang ke depan, utk kita dapat berkat dari anak2 yatim tu...
me : Hmm (sambil angguk2 tanda paham...)

Nabi SAW sering mengusap kepala mereka, seraya menegaskan, ”Barang siapa mengusap anak yatim, kelak Allah SAW akan mencatatkan baginya atas setiap helai rambut yang diusap tangannya dengan sepuluh kebajikan”
Wallahualam..

Wednesday, March 18, 2009

Santapan Nurani

I received this nice wordings from a friend...

Zikir kepada ALLAH akan membuat redha Yang Maha Esa,
akan membahagiakan sesama, akan membuat syaitan kecewa,
akan menghilangkan kesedihan, dan membuat timbangan berat.

Orang yang bahagia adalah orang yang panjang umurnya dan baik amalnya,
orang yang beruntung adalah orang yang banyak hartanya
dan banyak kebaikannya,
dan orang yang mendapat keberkatan adalah orang yang bertambah ilmunya
lalu semakin bertambah taqwanya.
Jangan menganggap kecil suatu nikmat bersama kesihatan yang ada,
jangan menghapuskan dosa tanpa diiringi taubat,
dan jangan melakukan ketaatan tanpa diiringi keikhlasan.

Orang yang bahagia adalah orang yang boleh mengambil pelajaran dari hari kelmarin,
menghalangi dan mengawasi terhadap diri sendiri,
mempersiapkan diri untuk kehidupan kubur,
dan selalu merasa diawasi oleh ALLAH baik pada saat terang-terang mahupun tersembunyi.

Rakus adalah kerendahan, tamak adalah kehinaan, rasa takut adalah kegagalan,
dan lalai adalah penghalang.

Wednesday, March 11, 2009

G.U.I.L.T.Y

Should I feel that way?

What? Who? Why?

Arghhhh..I felt guilty..

Can I do something here?

Knock knock

Tuesday, March 10, 2009

Layan movies..


"Only the power of hell can help them"
The Convenant was released in 2006. Dah lama teringin nak tgk, tapi sekarang baru dapat peluang untuk tgk citer ni. Best jugak citer ni walaupun actor and actressnya kureeng glamer..hehe. This story is about four young men who belong to a supernatural legacy are forced to battle a fifth power long thought to have died out. Another great force they must contend with is the jealousy and suspicion that threatens to tear them apart. The ending quite interesting...'I will you my power...'

"Long ago he made a deal to save someone he loved"

Ghost Rider was released in 2007, citer fantasy sket. Based on the Marvel character, stunt motorcyclist Johnny Blaze (Nicolas Cage) gives up his soul to become a hellblazing vigilante, to fight against power hungry Blackheart, the son of the devil himself. Eva Mandes pun berlakon gak dlm citer ni jadi awek Ghost Rider ;) i mmg suka citer bukan2 mcm ni..layannn..

Thursday, March 05, 2009

Pronunciation

Many more words he tried to pronounce now..but still in his own style. Sgt cute!

Ayyah = Ayah
Amma = Mama
Muta Ajim = Musa Kazim
akan = makan
inum = minum
tutu = susu
ashhi = nasi
thish = fish
ayaq = air
tat = cat
ani = barney
lat = solat
aji = ngaji
tadak = tak ada
amau = tak mau
abish = habis
ana pi = mana pi

My son could say sentences too..Alhamdulillah ;)

Wednesday, March 04, 2009

Insan, Ingatlah!


I just started this book bertajuk Insan, Ingatlah! last night..setelah sekian lama x membaca ;) teruk sungguh. Buku ni byk mengingatkan kita tentang kematian.
Petunjuk dan peringatan wahyu Allah SWT itu laksana air yang akan menyuburkan tanaman, air akan mendatangkan faedah hanya kepada tanah yang subur, jika air disiram ke atas batu pejal pasti tidak akan mendatangkan sebarang kesan. Demikian juga petunjuk dan peringatan Allah SWT, ia hanya akan berguna apabila segala nasihat dan peringatan itu jatuh ke lembah hati yang lembut. Hati yang keras sama dengan batu pejal yang tidak mungkin diresapi air, oleh itu hati yang keras tidak mungkin dapat manfaat dari petunjuk dan peringatan wahyu itu.

Batu pejal terlalu keras tetapi hati yang keras ada kalanya lebih keras dari batu yang pejal, batu yang keras lama-kelamaan akan lekuk jika dititis air terus menerus.
Orang sering bercakap tentang rakan atau sahabat mereka yang telah kembali menyahut seruan Ilahi, si pulan telah mati dan si anu telah mati, tetapi sayangnya jarang sekali dia memikirkan bilakah kematian itu akan sampai kepada giliran dirinya. Sebelum mati itu datang, apakah persiapan yang telah dibuat?

Justeru, mati itu adalah suatu peringatan yang berguna kepada manusia.
Mr J beli this book last year kat Syarikat Jaffar Rawas, Kota Bharu Kelantan. We both suka baca tulisan Nik Abdul Aziz Nik Mat a.k.a Tok Guru.
Semoga kami dapat manfaat dari buku2 islamic mcm ni..InsyaAllah!

Tuesday, March 03, 2009

Sabah Part II Pics

Kami booked bilik at level 3, Kinabalu Wing - Seaview (room no 9322).
Depa xrecommend bilik yg level atas2 sgt sbb we have infant with us.

The next pic is pemandangan dari our room balcony..cantik!!

On sunday morning tu, we went to Gaya Street Market. I prefer this 'Tamu' than 'Tamu' at Kota Belud :) ni gambar persatuan org2 buta bagi foot massage to the public (30 mins for RM20) not bad kann..

Ni gambar2 sekitar Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa..best!!
Sunset Bar ni mmg cantik..mengadap South China Sea. It is very relaxing!!
Sunset Bar ni bila malam lagi cantik. Harap2 ada rezeki utk sampai lagi Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa..InsyaAllah!

Monday, March 02, 2009

LK1M

Last saturday night, we had dinner at Restoren Pen Mutiara located at Batu Maung.

Restoren Pen Mutiara, Pelabuhan LKIM Batu Maung, 11960 Bayan Lepas, Penang.
Tel: 604 - 6264615
Fax: 604 - 6261084

I never heard about this restaurant before..my siblings wanna celebrate our mom's birthday there so they planned this makan-makan..Sedap jugak makan situ but xmurah sgt la...still affordable ;) boleh la kalau nak pegi makan sekali sekala bwk family. There is a hall utk function kat tingkat atas..if nak buat reservation just call their number kat atas tu ek. (bukan tujuan promosi)
*
***
*****
*******
*********
***********
Yesterday pulak, we went to LKIM Aquarium kat Batu Maung. First time I pi..never heard about this place before pun. Teruk sungguh..hehe. It's open everyday termasuk Saturday and Sunday (10am - 4.30pm). Boleh la bwk anak2 tgk hidupan laut yg pelbagai jenis tu. The place is not so big, boleh la. Kena bayar kalau nak masuk, adult : RM5 and child (7-12yrs) : RM2..not too bad la. I suka part bagi ikan koi aka japanese fish makan kat kolam luar tu jerrr ;)

Friday, February 27, 2009

Lelong 1 for RM2

DeeVDee to be lelong (we wanna clear our DeeVDee collection, banyak sgt)..
Cepat-cepat..Buy 5 get 1 FR33

1. Wild Hogs (sold ayu)
2. Earth Sea
3. Flags of our Fathers (sold nuha)
4. Riding the bullet (sold saz)
5. Good Will Hunting (sold ayu)
6. The Talented Mr Ripley
7. The Rainmaker

8. Mystic River (sold sf)
9. Big Fish (sold ayu)
10. The Missing (sold sf)
11. A Bronx Tale (sold sf)
12. Mad House
13. Boys Don't Cry
14. Cinta (Malay)

15. Final Fantasy VII (Anime) (sold nuha)
16. Kiss Kiss Bang Bang (sold nuha)
17. Assault on Precinct 13 (sold ayu)
18. Runaway Jury (sold ayu)
19. Inside Man (sold ayu)
20. PathFinder (sold Iz)
21. Tentang Bulan (Malay)
22. Ghost Game (Thai)

23. Derailed (sold wani)
24. The Interpreter (sold wani)
25. The Pursuit of Happiness (sold Iz)
26. The Exorcism of Emily Rose
27. Mysterious Island

28. Twisted (sold saz)
29. The Happening (sold wani)
30. 10,000 B.C (sold as)
31. Kingdom of Heaven (sold saz)
32. Born to Fight (Thai) (sold nuha)
33. Transporter 2 (sold Iz)
34. Der Clown (Franc3)
35. Matchstick Men (sold sf)
36. King Arthur (sold nuha)
37. Bourne Supremacy (sold maz)
38. Jeepers Creepers (1 & 2)
39. Night at the Museum

40. A History of Violence (sold sf)
41. Blade Trinity
42. Venom (sold saz)
43. Hotel Rwanda
44. Billy Bathgate
45. 21 Grams
(sold as)
46. The Ladykillers (sold saz)
47. The Deer Hunters
48. L.A Confidential

49. Saints and Soldiers (sold nuha)
50. The Cleaning
51. Underworld Evolution
52. Joy Ride (sold sf)
53. From Dusk Till Dawn (sold saz)
54. 7 Seconds (sold Iz)
55. Guess Who
56. The Lost Boys (sold Iz)
57. Beyond Borders (sold Iz)

Let me know the number and title of the DVD that you want.

Note : Sorry, these DVD will not be sent by post..;) kenalan terdekat sahaja..


Thursday, February 26, 2009

Andai Ku Tahu - UNGU

Andai ku tahu, Kapan tiba ajalku,
Ku akan memohon, Tuhan tolong panjangkan umurku.
Andai ku tahu, Kapan tiba masaku,
Ku akan memohon, Tuhan jangan kau ambil nyawaku.

Aku takut, Akan semua dosa-dosaku,
Aku takut, Dosa yang terus membayangi ku.
Andai ku tahu, Malaikat mukan menjemputku,
Izinkan aku, Mengucap kata taubat pada mu.

Aku takut, Akan semua dosa-dosaku,
Aku takut, Dosa yang terus membayangi ku.
Ampuni aku, Dari segala dosa-dosaku,
Ampuni aku, Menangisku bertobat padamu.
Aku manusia, Yang takut neraka,
Namun aku juga, Tak pantas di surga..
Andai ku tahu, Kapan tiba ajalku,
Izinkan aku, Mengucap kata taubat padamu.

Aku takut, Akan semua dosa-dosaku,
Aku takut, Dosa yang terus membayangi ku.
Ampuni aku, Dari segala dosa-dosaku,
Ampuni aku, Menangisku bertobat padamu.


**Nota Kaki : Kenapa aku masih leka dgn kesenangan dunia dan perhiasannya yg hanya sementara..sedangkan aku tahu bila-bila masa saja Dia akan menjemputku kembali kepada-Nya?? *sigh*

Kematian yang ditentukan untuk kita tidak akan dilambatkan walau sedetik dan tidak akan dipercepatkan walau sesaat..

Tuesday, February 24, 2009

Sabah Part II

Believe it or not, 3 of us (my small family) just came back from Kota Kinabalu Sabah..again! :) ni semua sbb adanya AirAsia..iklan kejap! :D

This time around, 3 of us stayed at Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa..hmm it is highly recommended! We enjoyed our stay and sgt best sbb ada byk facilities...

We booked the Kinabalu Wing - Seaview...sgt cantik!! Hmm xpuas la dok sana..rasanya mcm nak go back there again sooner or later..InsyaAllah!

*pic taken from Shangri-La website - Kinabalu Wing Seaview*

Friday, February 20, 2009

REPLICA - Anna Sui Coin Purse



Size : (L) 4" x (H) 3.5"
Coin Purse Anna Sui
Price : RM15
Colors : Pink (SOLD) and Grey (SOLD)

Wednesday, February 18, 2009

Subhanallah!

I received this fresh meat pic from a friend of mine..Subhanallah!

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).

(Surah Al-Baqarah : Ayat 255)

Monday, February 16, 2009

2 movies 2 nights = 1 movie 1 night


Ignore la my title tu..confusing! :D

Al-kisahnya i tgk dua movie last weekend..1 saturday nite and the other 1, sunday nite..puas ati. Saturday nite tu, we watched Beyond Borders, 2003 film about aid workers directed by Martin Campbell and starring Angelina Jolie and Clive Owen (macho ooo..) I suka Owen dlm citer Inside Man..sgt macho lah! I suka this movie, terasa sungguh menyayat hati bila tgk ada lagi manusia yg kebuluran..jadi pelarian di negara sendiri..kesian. Kita sepatutnya bersyukur berada di sini..Alhamdulillah! The ending of this story, lain dari yg lain..unexpected! :) best..

Movie yg ke-2, Quantum of Solace is the 22nd James Bond film by EON Productions. It is directed by Marc Forster with Daniel Craig as Bond (best gak aksi gila stunt mamat ni..) seeking revenge for the death of his love. Hmm biasa citer2 Bond mmg camni pun..

Agak2 kalau i nak jual DVD lelong RM2 ada org nak beli x? Lelong lelong..coming soon!

Thursday, February 12, 2009

Solat Istikharah


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha
Mengasihani

Jika Allah menolong kamu mencapai kemenangan maka
tidak ada sesiapa pun yang akan dapat mengalahkan kamu dan jika Dia mengecewakan kamu, maka siapakah yang akan dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan yang demikian)? Dan (ingatlah), kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman itu berserah diri.
(Surah Al-Imran: Ayat 160)


Solat Istikharah dilakukan apabila kita ingin petunjuk dari Allah dalam melakukan pilihan. Selalunya solat ni dilakukan bila pilihan yang ingin kita buat masih samar, walaupun kita dah consult our partner, parents, friends..etc.

InsyaAllah, kita akan diberikan petunjuk oleh Allah dengan cara yang mungkin tidak kita sangka (selalunya orang bergantung pada mimpi..but not all of us akan dapat petanda dalam mimpi). Bersangka baiklah kepada Allah..He will always there to guide you. He knows what is the best for you.

Kita hanya merancang tapi Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Sometimes, apa yang kita rasa baik untuk diri kita sebenarnya xbaik dan apa yang kita rasa xbaik untuk diri kita sebenarnya baik.

Cara Solat Istikharah yang i know, boleh dilakukan 2 rakaat hingga 12 rakaat (6 salam) seelok-eloknya pada waktu malam sebelum tido dan kat bawah ni surah2 yang elok untuk dibaca dalam solat kita (kalau salah sila betuikan yer..)

rakaat 1 : Al-Fatihah (1x) & Al-Kafiruun (1x)
rakaat 2 : Al-Fatihah (1x) & Al-Ikhlas (1x)
OR
rakaat 1 : Al-Fatihah (1x) & Al-Kursi (7x)
rakaat 2 : Al-Fatihah (1x) & Al-Ikhlas (11x)

Always seek for His guidance. Berdoalah semoga Allah mantapkan hati kita dalam membuat pilihan. InsyaAllah!

Tuesday, February 10, 2009

Food Craving la...

Hmm..apa ek?!! Tak dapat dikenalpasti..tension sungguh!!

Friday, February 06, 2009

Cute's 3LOGGER AWARD

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda
copy sudah

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda
thanks to Mama_Irfan
first time you i dapat award..

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum pemenang seterusnya.
ok let's start
1 . i am a simple person (slave to Allah)
2. suka travelling (teringin nak tour Europe)
3. teringin nak jejak kaki ke Mekah (bila diizinkan Tuhan)
4. i love RED (garang oo)
5. kalau boleh nak anak 5, InsyaAllah (doa for me yer)
6. masih belajar memasak (best bila dpt masak utk family)
7. suka MC'D (tapi boikot skrang)
8. minat outdoor activity (hiking, swimming, diving..etc)
9. kaki suka movie (dulu2 pi cinema, skrang layan DVD kat umah)
10. sangat suka kucing (tapi kurang suka bila ada anak)

4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di blog
i nak bagi 1 jer kat lana boleh..hihi

Wisdom Tooth Problem

Alhamdulillah, it has been removed, sangat sakit..
The procedure required an incision into my gums cost me about RM400!! Phewsss...

Thursday, February 05, 2009

My cheeky one's new bike..


His Ayah bought this for him..he was so happy. Smiled aje dok atas bike sampai nak tukar diaper pun xmau..hehe

Saturday, January 31, 2009

Today's Menu

Hehe..this is my 1st time buat nasi tomato, ayam masak merah and jelatah timun. Resepi dicilok dari tenaga pengajar kat myresepi. Alhamdulillah, semua masakan turn well..hehe :) ni i sertakan the pics...thanks to choppy..





30 days of night



Yesterday, we watched this horror movie starring by Josh Hartnett and Melissa George. The film is directed by David Slade. It is worth for watching..best!

Friday, January 30, 2009

Dream..Dream..Dream


"I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream"

I had a dream yesterday which I think it is a good sign for me and family..InsyaAllah! :)

Wednesday, January 28, 2009

Setiap Kesukaran disertai Kemudahan

سُوۡرَةُ الشَّر
حبِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


أَلَمۡ نَشۡرَحۡ لَكَ صَدۡرَكَ (١) وَوَضَعۡنَا عَنكَ وِزۡرَكَ (٢) ٱلَّذِىٓ أَنقَضَ ظَهۡرَكَ (٣) وَرَفَعۡنَا لَكَ ذِكۡرَكَ (٤) فَإِنَّ مَعَ ٱلۡعُسۡرِ يُسۡرًا (٥) إِنَّ مَعَ ٱلۡعُسۡرِ يُسۡرً۬ا (٦) فَإِذَا فَرَغۡتَ فَٱنصَبۡ (٧) وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَٱرۡغَب (٨

Al-Inshirah
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani


Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)? (1) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam); (2) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? (3) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? (4) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (5) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (6) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), (7) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini). (8)
Nota Kaki : **Elok di amalkan sebagai doa untuk memohon kebaikan dan rezeki dalam kehidupan kita di dunia ini, InsyaAllah. Sesungguhnya Tuhan itu Maha Pemurah dan Pengasihani. Jangan lupa berdoa!**

Housewife

Hmm..now i realized susahnya untuk menjadi fulltime housewife. It is not an easy peasy job..penat jugak bila melalui 4 days cuti ni as a housewife ;) tapi berbaloi..

Last week saya tidak kemana2 sebab ahli keluarga termasuk maid semuanya demam dan diarrhea. Alhamdulillah, saya terkecuali mungkin kerana immune system yg kuat kut (konon)..

Saya hanya menjadi surirumah separuh sepenuh masa (ada maid yg membantu)..hehe

Alhamdulillah, semua orang are getting better now. I will always doa for them, InsyaAllah..

Saturday, January 24, 2009

My First post from HOME..

Hehe..sounds mcm xbetui jer..but well it's true..
This is my very first post from HOME using my new baby :D yeey! I have my own laptop now..
Setelah sekian lama menunggu..yabedabeduuuu...!!

Thursday, January 15, 2009

The Happening


Movie day lagi semalam..'The Happening' directed by M.Night Shyamalan which is not happening at all!! :( nasib baik la kejap aje..about 1.5 hours, kalau x..mau nyer bengang sebab tahan ngantuk sampai tengah malam semata-mata nak tengok this movie!! Not recommended at all!!

Antara movie M.Night Shyamalan yang i dah tgk..
1999 - The Sixth Sense (recommended, this movie won 6 Oscars)
2000 - Unbreakable (hmm..not bad)
2002 - Signs (hmm..not bad)
2004 - The Village (hmm..not bad)
2008 - The Happening (not recommended)

Apa2 pun, I still enjoy movies!! Happy watching guys!

Happy Birthday Mr J @ Hubby

Hope you like the cakes! You'll never walk alone..

Happy Birthday to you,
Happy Birthday to you,
Happy Birthday to Mr J,
Happy Birthday to you!
May All your dreams and wishes come true!
p/s : thanks a lot to MYA recipes

Tuesday, January 13, 2009

Anugerah

Time flies so fast..he already a big boy now. He knows how to pronounce more words, count 1 to 10 and built a sentence by himself.

He loves to sing 'cicak' song now..hehe :)

"Cicak cicak di dinding, Diam diam merayap, Datang seekor nyamuk, Happ! Lalu ditangkap"

Alhamdulillah, we have him as anugerah dan amanah Allah yang tidak ternilai..

Thursday, January 08, 2009

Solat

Solat adalah tiang agama. If kita rasa, "Buat apa solat kalau tak kusyuk.." I think mindset kita tu salah. "Everyday solat pun, kalau tak kusyuk..Tuhan tak terima jugak". Hmm..how we know Tuhan tak terima? Mungkin dengan menjaga solat kita yang walaupun tak 100% kusyuk tapi kita ikhlas..Allah terima ibadah tu partially. Kita sendiri yang kena berusaha untuk mantapkan lagi ibadah kita tu..sebab kita tahu, which area yang kita still kurang. Allah tu Maha Adil..mungkin kita dapat ganjaran kerana usaha kita untuk menjaga solat dan ibadah kita kepadaNya.

Sabda Nabi Muhammad sallAllahu 'alayhi wa sallam lebih kurang berikut: "Bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun, beribadahlah kamu seolah-olah kamu akan mati esok hari."

Aku bukanlah pakar dalam bidang ni, tapi sekadar renungan buat semua. Berusahalah untuk mempertingkatkan amalan diri dan banyakkan berdoa semoga Allah menerima ibadah kita sehari-hari. Allah lebih mengetahui atas segala sesuatu. Wallahualam.

Wednesday, January 07, 2009

Aku Pasti Datang - Bunga Citra Lestari

Lagu ni dah brapa hari dok 'play' in my head, i pun dah brapa hari dok humming lagu ni..semalam hubby terus on kan his laptop and play for me this song! I love him..so much! :) He always know what to do to make me smile :D..I love him so much!!!

*Biar malam yang kan menghapus gundahmu*Nantikan hujan dia kan basuh hampamu*Aku hanyalah jiwa usang yang bahagia akan cinta*Maafkan atas jenuh yang mendera sesaat*
*Aku pasti datang menjemputmu*Tepati janji yang sempat terhenti*Aku pasti datang 'tuk hatimu*Penuhi janji untuk dirimu*
*Beri ku waktu semakin mengenaliku*Dengan tanpamu*Agar ku yakin atas pilihan hatiku*Adalah kamu...*

*Aku pasti datang menjemputmu*Tepati janji yang sempat terhenti*Yakinlah Aku pasti datang 'tuk hatimu*Penuhi janji untuk dirimu....*Untuk dirimu.....*Wooohuwooo....*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...